Kvinna som ritat en glödlampa framför sig. Ska illustrerar idéer som föds. Foto: Josefine Engström/Scandinav bildbyrå

EU-projekt ger medborgare möjlighet att påverka Europas forskningsagenda

21 september 2016, 09:12

Den 23 september ska 35 medborgare, studenter, experter och intressenter i Sverige tillsammans bearbeta ett antal forskningsscenarier i en workshop i Stockholm. Scenarierna är resultatet efter en sammanställning av 30 länders medborgarvisioner.

Det är Statens geotekniska institut (SGI) och EU som bjudit in till workshopen som är en del av EU-projektet Cimulact .

– Projektet syftar till att involvera vanliga medborgare i utformningen av EU:s forsknings- och innovationsagenda för de kommande åren, berättar Lisa Van Well, forskare vid SGI. Cimulactprojektet pågår just nu i 30 europeiska länder och fler än 1 000 europeiska medborgare har redan sagt sitt om Europas framtid.

– Under workshopen i Stockholm (som hålls på engelska) kommer vi att förädla några forskningsscenarier baserade på medborgares visioner för en hållbar och önskvärd framtid i Europa.

Olika scenarier
Scenarierna handlar om ”Harmony with nature” (Harmoni med naturen), ”Green Habitats”, (Grön livsmiljö) ”Unity and Cohesion”, (Enighet och sammanhållning) ”Citizen awareness and participation” (Medborgarengagemang och deltagande) samt ”Life-long processes” (Livslånga processer).

Forskningsscenarierna som tas fram i Stockholm kommer att presenteras för beslutsfattare i EU under ett möte den 1 december 2016 och inspirera utformandet av EU:s forsknings- och innovationsagenda för 2017-2019.

Läs mera: www.cimulact.eu

Mera information: Lisa Van Well Lisa.vanwell@swedgeo.se

Tel: 08-578 455 11

Senast uppdaterad/granskad: 2016-09-21
Hjälpte informationen dig? Ja Nej