Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Göta-skredet 1957 Foto: SGI

Förödelsen var total på fabriksområdet efter skredet. I övre och vänstra delen av bilden syns Göta älv.

Göta

Skredet i Göta, Lilla Edets kommun, den 7 juni 1957 är ett av de största i Sverige i modern tid. Skredet inträffade på Göta älvs östra strand och omfattade ett område som var cirka 1,5 km långt och 250 meter brett. Det orsakade en flodvåg som på sina ställen var uppåt åtta meter hög. Tre personer omkom i skredet.

Förutsättningar och orsaker

Det var vid lunchtid den 7 juni som några medarbetare på Göta sulfitfabrik upptäckte en 130 meter lång, smal spricka på fabriksområdet längs med älven.

De första timmarna vidgades sprickan mycket långsamt men efter tre timmar, kl 11.57, så inträffade det första skredet. Det spred sig mycket snabbt ut i älven och norrut, samt bortifrån älven uppåt land. Förödelsen på fabriksområdet blev på sina ställen total, många anställda fick springa för livet upp på fast mark.

I älven uppstod en flodvåg som, när den kom ikapp två båtar på väg norrut, enligt vittnen sades vara mellan fem och åtta meter hög. Man tror att skredet följde flodvågen med samma hastighet norrut. Vågen vandrade vidare norrut tills den träffade kraftstationsanläggningen och slussporten i Lilla Edet, 2,5 kilometer uppströms från skredområdet. Vid slussen var vågen cirka 3,5 meter hög.

Framför fabriksområdet sjönk marken sju till åtta meter. Sidoförskjutningen var som mest 60 meter på land.

Erosion längs älvens botten tros vara en orsak till skredet, plus utsläpp av bland annat sulfitlut på fabriksområdet. (Källa: Geologiska föreningens i Stockholm förhandlingar. Band 80, 1958)

Senast uppdaterad/granskad: 2023-12-12
Hjälpte informationen dig?